W ostatnich latach coraz większą popularność zyskują diety roślinne, promowane jako zdrowy wzorzec żywieniowy, zapobiegający wielu chronicznym chorobom niezakaźnym. Całkowite wykluczenie z diety białek pochodzenia zwierzęcego może budzić obawy
o niedobory aminokwasów egzogennych [2]. Istotą właściwego sposobu żywienia jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. W szczególności dotyczy to białek o odpowiednim składzie aminokwasowym, tłuszczu z przewagą niezbędnych nienasyconych kwasów oraz węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Źródłem tych składników są odpowiednio dobrane, różne produkty spożywcze, których odpowiedni udział w racjach pokarmowych decyduje o wartości odżywczej żywności [7].
Białka występujące w żywności mają różny skład aminokwasowy, dlatego w różnym stopniu zaspokajają potrzeby organizmu związane z syntezą białka ustrojowego. Wartość odżywcza białka zależy przede wszystkim od ilości i wzajemnych proporcji aminokwasów egzogennych, zawartych w danym białku oraz od jego strawności. Biorąc pod uwagę strawność stwierdzono, że białka roślinne, w odróżnieniu od białek zwierzęcych, są gorzej wykorzystywane przez organizm człowieka, co spowodowane jest obecnością w produktach roślinnych błonnika pokarmowego i substancji hamujących działanie enzymów trawiennych [4].
Zaleca się, aby spożycie białka pochodzenia roślinnego przez osoby dorosłe stanowiło dwie trzecie ogólnej ilości białka racji pokarmowej, a w przypadku dzieci
i młodzieży nie mniej niż połowę. Dlatego jedną z zasad racjonalnego żywienia jest ograniczenie spożycia mięsa i zastąpienie go suchymi nasionami roślin strączkowych oraz rybami. Według Turlejskiej i in. [9] dzienne spożycie suchych nasion roślin strączkowych,
w zależności od wieku i płci, powinno wynosić od 5 do 15 g.
Białko, w skład którego wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy, w optymalnych dla danego organizmu proporcjach, może być całkowicie (w 100%) wykorzystane na cele budulcowe. Jest to tzw. białko pełnowartościowe lub wysokowartościowe [5]. Znając rodzaj i zawartość aminokwasów ograniczających w poszczególnych produktach, można skutecznie optymalizować ich udział w racjach pokarmowych [3]. Białka poszczególnych gatunków roślinnych, w tym strączkowych, znacznie różnią się od siebie pod względem składu aminokwasowego (Tab. 1).Sposobem na podwyższenie wartości biologicznej białek roślin strączkowych jest stosowanie w żywieniu diety mieszanej, strączkowo-zbożowej (zwłaszcza z pszenicą), gdyż białka tych gatunków mają komplementarny skład aminokwasowy. Warto podkreślić, że poprzez połączenie kilku produktów roślinnych w jednym posiłku, np. roślin strączkowych, zbóż, orzechów, nasion, można racjonalnie dobrać substraty do syntezy ustrojowej białka [6].
Wyszczególnienie | Wzorzec FAO | Łubin | Fasola | Groch | Soja | Pszenica | Kukurydza | Ryż | Ziemniak |
Izoleucyna | 30 | 44 | 42 | 43 | 50 | 35 | 37 | 40 | 38 |
Leucyna | 59 | 72 | 76 | 68 | 85 | 71 | 125 | 86 | 61 |
Lizyna | 45 | 53 | 72 | 75 | 70 | 31 | 27 | 40 | 48 |
Metionina | 16 | 81 | 11 | 9 | 14 | 16 | 19 | 24 | 13 |
Cysteina | 6 | 14 | 9 | 11 | 15 | 27 | 15 | 11 | 6 |
Fenyloalanina | 30 | 37 | 52 | 46 | 54 | 48 | 49 | 54 | 40 |
Tyrozyna | 8 | 35 | 25 | 27 | 34 | 32 | 38 | 37 | 28 |
Treonina | 23 | 36 | 40 | 41 | 42 | 31 | 36 | 41 | 38 |
Tryptofan | 6 | 10 | 10 | 9 | 14 | 12 | 6 | 13 | 16 |
Walina | 39 | 40 | 46 | 47 | 53 | 47 | 49 | 58 | 47 |
Histydyna | 15 | 26 | 28 | 23 | 28 | 25 | 27 | 26 | 15 |
Literatura
- BoczarP.: Białko roślinne – źródła, koszty produkcji i jakość, Problemy Rolnictwa Światowego, 2018, 18 (XXXIII), 4, 122-132.
- DardzińskaJ., BanachD., MałgorzewiczS.: Diety roślinne a ryzyko rozwoju osteoporozy, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016, 7 (3), 99-105.
- Gertig H., Przysławski J.: Bromatologia. Zarys Nauki o Żywności i Żywieniu. PZWL, Warszawa, 2007.
- Gawęcki J., Zielke M.: Żywność – wartość odżywcza i jakość zdrowotna. W: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu pod red. Gawęcki J., Hryniewiecki L. PWN, Warszawa, 2003.
- Jabłoński E.: Czynniki determinujące i modyfikujące wartość odżywczą białka. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka, 2000, 22(2), 83-87.
- Kawka A., Kędzior Z.: Białka pochodzenia roślinnego ich charakterystyka i znaczenie w żywności, w Białka w żywności i żywieniu pod red. Gawęckiego J., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań 2003.
- Przysławski J., Stelmach M., Grygiel-Górniak B., Dubec A.: Ocena sposobu żywienia grupy młodzieży studiującej ze szczególnym uwzględnieniem poziomu spożycia fitosteroli – badania wstępne. Nowiny Lekarskie, 2008, 77(4), 299-304.
- WHO 2007: Protein and amino acid requirements in human nutrition. Report of a Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation WHO Technical Report Series 935.
- Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E.: Zasady racjonalnego żywienia – zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego. Wyd. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk, 2006, 53.